Planter og blomster til gravstedet for alle sesonger

Hold gravstedet pent året rundt med sesongens blomster og planter

Graven er ofte dit vi går for å minnes den som har gått bort. Derfor er det også fint å sørge for at gravstedet får godt stell og blir pyntet pent.

Hvis du er den som tar vare på gravstedet, vet du at det kan være utfordrende å holde det fint med blomster og planter gjennom hele året. Det blir imidlertid enklere med disse vekstene og tipsene.

Blomster til gravstedet for vår og påske

Etter en lang og kald vinter et det på tide å røske litt opp i bedet for å ønske våren velkommen. Fjern alt av julepynt og vinterdekorasjoner, og gjør jorden klar for vårens friske farger. Kanskje du til og med husket å plante løkblomster før vinteren, som endelig kan spire?

Les også: Plant løkblomster på høsten  

Start våren med påskeliljer

Først ut er påskelilje, det er den blomsten som sier farvel til vinteren, og som strekker seg mot vår. Det fine med påskeliljen er at den tåler noen frostnetter, så det er ikke farlig å være litt tidlig ute.

Mange finner også fram litt påskepynt, som en liten kylling eller en morsom høne, et koselig egg, en hare, noen fjær eller en vase med flotte gåsunger.

Bruk planter og blomster som holder lenge, gjerne hardføre planter som tåler det norske klimaet. Gjør jobben enklere for deg selv ved å gå til anskaffelse av noen enkle hjelpemidler. Du kommer langt med en liten spade, en plantegaffel og et par hansker. Husk å ta med deg en gravlykt, slik at du kan tenne denne før du drar. 

Les også: Dekor og inskripsjoner på gravsteinen 

Velg kirkegårdsjord og langtidsgjødsel

Du trenger verken å være en hobbygartner eller ha grønne fingre. Kirkegårdsjord er tilsatt langtidsvirkende gjødsel. Dette innebærer at jorden frigjør mer gjødsel etter hvert som det blir varmere. Tar du kirkegårdsjord på gravstedet om våren, behøver du ikke å tenke på gjødsling resten av sommeren.

Når du trenger mer gjødsel, bør du velge langtidsvirkende gjødsel. Du finner denne typen gjødsel på alle hagesentre.

Påskeliljer på kirkegården
Påskeliljer er et sikkert vårtegn.

Plant tusenfryd og stemor på graven

Naturen tiner og springer mot vår, og på sin vei har den med seg en vakker blomst med navn tusenfryd. Rødt, hvitt og rosa blomstrer til idet solen blir varmere og varmere. Dessuten tåler den fint kalde vårnetter. 

Til tross for sitt yndige utseende, er stemorsblomsten en tøffing. En frostnatt eller to tar ikke knekken på denne heller. Stemorsblomsten kan du finne i alle regnbuens farger, pluss mange flere.

Les også: Hva må du tenke på når du skal pynte gravsteinen? 

Sommerblomster til kirkegården 

Alle vet at sommeren kan by på varmere temperaturer, men også en del regn. Flere av oss har ferie og reiser bort, og det kan være vanskelig å finne tid til å besøke graven i løpet av sommeren. Derfor er det viktig å velge blomster som overlever på tross av sommeren fører med seg av både tørke og nedbør.

Betulia blomstrer flere ganger om sommeren

Er det en blomst som er spesielt egnet for gravlunden er det Betulia. Den hvite, røde og rosa blomster tåler så si alt, uansett hvilket vær sommeren byr på. Et ekstra pluss med Betulia er at den kan blomstre opptil flere ganger i løpet av sommeren.

Lobelia varer frem til frosten

Ønsker du en blomst som er veldig enkel å ha med å gjøre? For selv om sommeren viser seg fra sin beste side, tåler en Lobelia å tørke ut litt, samtidig som den ikke har behov for mye vann. 

Lobelia springer ut i både blått, lilla, hvitt og rosa, og holder seg vakker fra mai helt fram til kalde frostnetter.

lobelia i potte på gravstedet
Lobelia i sommerfriske farger.

Høst og allehelgensdag

Høsten betyr kaldere og våtere vær, men også nye fargespill i naturen. I løpet av sensommeren plantet du kanskje lyng og stauder (lenke til artikkel om sensommer), og i så fall er graven klar for høsten. Hvis ikke er tiden moden for å gjøre det nå. Vi har dessuten funnet flere høstvennlige planter.

Vakker grav med pyntekål

Selve navnet pyntekål kan virke avskrekkende på en som skal pynte graven til ens kjære. Men, faktum er at denne kålen er så vakker at den fort kan forveksles med en blomst. Det som er enda bedre, er at den får finere farger etter hvert som temperaturen synker.

Pyntekål plantet på kirkegården
Det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor den kalles pyntekål.

Lyng til graven: Calluna og Erica 

Hvis du ikke rakk å plante lyng på sensommeren, har du fortsatt tid i starten av høsten. De mest vanlige variantene er lyng av typene Calluna (røsslyng) og Erica. Disse passer dessuten veldig godt sammen med pyntekålens hvite, rosa og lilla farger.

erica lyng i sterke farger
Erica lyng er det riktige valget hvis du ønsker sterke farger.
Calluna lyng holder seg like fin gjennom hele vinteren.
Calluna lyng holder seg like fin gjennom hele vinteren.

Tenk fremover med juleroser

Juleroser er en klassiker både inne og ute når høstmørket har senket seg. Den vakre stauden er mer robust enn man skulle tro, og klarer seg gjennom vinteren så lenge gradestokken kryper noe lavere enn minus 5. Bare sørg for å få den ned i jorden før frosten kommer, så har den flotte, hvite blomster til langt utpå nyåret.

Julerose er en staude som trives inn mot vinteren.
Julerose er en staude som trives inn mot vinteren.

Hva gjør man på allehelgensdag?

Den første søndagen i november markerer kirken allehelgensdag, som blant annet er en minnedag for de døde. Denne dagen er det vanlig å sette lys på graven, og kirkegårder over hele Norge lyser opp i novemberkvelden. Det kan være lurt å se til graven en dag eller to i forkant av allehelgensdag. Gravsteinen trenger kanskje en vask, og beplantningen kan ha godt av litt luking og generell opprydning. Da blir det ekstra hyggelig å tenne lys på allehelgensdag.

Gjør gravstedet klart til vinter og jul

Rundt juletider, og kanskje spesielt på julaften, er det mange som ønsker å minnes litt ekstra de man har mistet. Da tar flere av oss turen til kirkegården.

Er du usikker på hva du skal pynte med? Ta deg en tur på gravplassen, se hva andre har gjort og la deg inspirere. Det som er vanligst er granbar, lys og ulike kranser. Juledekor, røde bånd, små nisser og engler og kanskje til og med en pepperkake eller to? Du pynter graven akkurat så mye eller så lite du ønsker.

Les også: Selvvanningskasser for kirkegården 

Bortreist i julen?

Det kan være at det er flere familiemedlemmer som besøker gravstedet rundt høytiden, så man ser ofte at det er satt ut flere lys. Har du ikke anledning til å dra på kirkegården, spør noen i familien eller en god venn om de kan gjør det for deg.

Be noen du kjenner hjelpe deg med stell av gravsted hvis du må reise bort.
Be noen du kjenner hjelpe deg med stell av gravsted hvis du må reise bort.

Lag din egen mosekrans

Mosekransen kan du fint lage selv hvis du er flink med hendene. Hvis ikke kan du bestille en ferdig krans fra en blomsterforhandler. Du kan dekorere kransen med kongler, snøbær, bånd og julepynt og legge den inntil graven. For å beskytte jorden kan du legge granbar over og til slutt en gravbukett oppå. Mosekransen holde seg gjerne pen i mange måneder – ofte helt til snøen smelter.

Les også: Disse reglene gjelder for gravstedet 

Et lyshav av minner 

Det føles både godt og litt trist å besøke gravlunden rundt juletider. Det er et fint sted for å samle tankene litt, og for å minnes den eller de man har mistet. Uansett om man er religiøs eller ikke, ligger det mye følelser og symbolikk i et tent lys på gravsteinen. Lyset kan bety akkurat det du vil.

Mange lys på en kirkegård
Lys på kirkegården varmer på en ellers kald årstid.

Kontakt oss

Ta kontakt med oss dersom du lurer på noe i forbindelse med ditt kjøp, eller trenger veiledning.