Vedlikehold og omsliping av gravstein

Etter mange år trenger en gravstein som regel en grundig vask eller ekstra vedlikehold. Her kan vi bistå.

Selv om du er flink til å vaske og vedlikeholde gravstedet som anbefalt, er sjansen likevel stor for at gravsteinen trenger vedlikehold etter en stund. Ikke bare blir gravstedet mer tiltalende – det blir også enklere å rengjøre i årene som kommer. Men hva innebærer det egentlig?

Les også: Slik rengjør du gravsteinen 

Som en helt ny gravstein

Selve gravsteinen blir renset med spesialmidler. Deretter legger vi på ny lakk, gull eller sølv der det er nødvendig. Til slutt impregneres den mot regn og sur nedbør, for å gi deg en gravstein som blir så god som ny. 

Vedlikeholdet kan også utføres på gravlunden, dersom det er nødvendig. Til slutt vil vi hjelpe deg med bolting av gravsteinen, i henhold til gravferdsloven. 

Fjerning av mose på gravsteinen

Med mindre du har en helpolert gravstein, kan mose gro seg til på gravsteinen. I så fall skal det vanligvis mer til enn en vanlig vask for å kvitte seg med problemet. Moserøtter og lav kan nemlig sette seg godt fast i porene på steinen, som gjør det vanskelig å få helt bort. 

Vi anbefaler kjemisk rens og oppussing, utført av vår servicepersonale. I en slik prosess vil gravsteinen tas ned, renses, vaskes og tørkes, før vi påfører ny skrift. Da kan du også få nytt dekor og andre minneord. 

Etter behandlingen vil gravsteinen fremstå som ny.

Les også: Sett nytt navn på gravsteinen 

Total omsliping av stein

Hvis gravsteinen er helt nedslitt, anbefaler vi en totalomsliping. Ikke bare er det mer økonomisk, det sørger også for at du bevarer minnene og forholdet du har til gravstedet. En omsliping kan også være lurt dersom det er dårlig plass på steinen til flere navn.

Gravsteinen blir virkelig som ny, og den blir vesentlig mye enklere å vedlikeholde.

Husk også at tilstanden til gravsteiner, som alt annet, påvirkes av vær, miljø og øvrig vegetasjon. Det kan for eksempel bety at en gravstein som står under et tre eller i nærheten av andre busker, blir fortere stygg enn en gravstein som står i åpent landskap. Mye er imidlertid gjort med regelmessig vask og vedlikehold, uansett hvor den står.

Les også: Hva må du tenke på når du skal pynte graven? 

Pass på gravsteinen

Det er ikke mye som skal til for å holde gravsteinen i fin tilstand, men noen enkle kjøreregler har vi likevel. Du kan for eksempel passe på følgende: 

• Vask gravsteinen grundig med vann og mild såpe

• Ikke bruk sterke rengjøringsmidler som ikke er beregnet for gravsteiner

• Husk at stearin, olje, rust og misfarging fra blomster er vanskelig å fjerne – for eksempel fra roser, kranser eller dårlige lykter. Ikke sett disse inntil steinen da de kan lage flekker av rust og sot

• Ikke bruk for harde børster eller redskaper i stål

• Sørg for å ha en rutine på vedlikeholdet

Ønsker du et tilbud på vedlikehold av gravstein? Ring oss på telefonnummer 4000 2448 eller send oss en epost .

Kontakt oss

Ta kontakt med oss dersom du lurer på noe i forbindelse med ditt kjøp, eller trenger veiledning.