Hva må du tenke på når du skal pynte graven?

Nærbilde av inskripsjon på en gravstein

Vi har ikke fasiten på hvordan en grav skal se ut, men vi har noen nyttige tips til planleggingen.

Hvordan man skal pynte en grav er i stor grad opp til den enkelte. Du velger hva slags stein og inskripsjon du ønsker, og det finnes massevis av pynt og dekor. Selv om vi har mange gode tips til hvordan du kan pynte graven, er det opp til deg å bestemme det endelige resultatet.

Samtidig finnes det noen spørsmål alle burde stille seg under planleggingen. 

Hva er tillatt etter lovverket?

Selv om mye er lov er det ikke fritt frem hva man pynter gravstedet med. Eksempelvis er det ikke tillatt å ha usømmelige bilder på gravsteinen, ei heller tekst eller annen symbolbruk som kan være støtende. Les mer om lover og regler knyttet til gravsteinen her. 

Finnes det særskilte regler for din kirkegård?

Pynt på graven reguleres av Lov om gravplasser, kremasjon og gravferd (grafverdsloven). Dette sikrer at regelverket er likt for alle kirkegårder, men det finnes forskrifter i loven som er åpne for tolkning.

Eksempelvis har det vært tilfeller der kirkegårder ikke har tillatt gravlykter, basert på tolkningen av gravferdslovens forskrift §22. Denne sier at et gravminne samt fast tilbehør skal tåle de påkjenninger det utsettes for ved vanlig drift og vedlikehold av kirkegården.

Det er derfor lurt å undersøke om vedtektene til din kirkegård har noen spesialbestemmelser.

Hvem kommer til å besøke graven mest?

De fleste ønsker at graven skal gjenspeile den avdøde. Hvis den som har gått bort elsket fotball, hva med å gravere inn en ball som ekstra dekor, sammen med navn og minneord? Det er ikke noe i veien med å tenke litt utenfor boksen, så lenge man ikke bryter lovverket. 

Vi i Gravstein24 kan også hjelpe deg med spesialdesignede symboler, figurer eller graveringer.

Les også: Planter og blomster til gravstedet for alle sesonger 

Husk også at det ikke er sikkert at alle husker den avdøde på samme måte. Vårt tips er å la de som kommer til å besøke graven mest få en tydelig stemme i resultatet. Et gravsted er ikke bare et hvilested for den som har gått bort, men også et sted etterlatte går for å minnes.

Hvor ofte kommer graven til å bli besøkt?

Hvor ofte en grav blir besøkt varierer veldig. Det kan være utfra faktorer som den avdødes alder, antall pårørende, de pårørendes livssituasjon, reisevei og så videre. Når man skal pynte er det viktig å ta dette med i betraktningen. 

Dersom en grav trolig vil bli besøkt ofte, kan man velge sesongbaserte blomster og tilbehør. Vil den derimot bli besøkt sjelden, bør man vurdere helårsplanting og unngå pynt/tilbehør som ikke tåler store værforskjeller.

Hva kreves av vedlikehold?

Hva som kreves av vedlikehold bør man ofre noen tanker på forhånd, spesielt hvis graven trolig vil bli besøkt forholdsvis sjeldent.

Hvis du eksempelvis legger en krans ved graven, bør du være oppmerksom på at den ikke har ståltråd. Den kan ruste, som igjen vil etterlate farge på steinen. Da kan du på sikt få behov for omsliping, som vi selvfølgelig kan bistå deg med. 

Les mer om vedlikehold av graven  

Skal flere gravlegges samme sted?

Mange ønsker å bli gravlagt sammen med allerede avdøde familiemedlemmer når deres tid kommer. I tilfeller der man vet dette er det lurt å sette av plass til et navn til når gravsteinen skal graveres. Det kan virke litt kynisk å planlegge gravstedet til noen som fortsatt lever, men samtidig er det jo et symbol på kjærligheten man har hatt for hverandre. Det vil også være vesentlig mer kostbart å bytte ut hele gravsteinen.

Lurer du på noe mer rundt hvordan du kan pynte gravplassen, ta en titt på vårt utvalg av pynt? Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon, eller for å vite mer om vedlikehold. Ring oss på telefon 4000 2448 eller send oss en epost.

Kontakt oss

Ta kontakt med oss dersom du lurer på noe i forbindelse med ditt kjøp, eller trenger veiledning.