Hvordan kan jeg pynte graven?

en grav blir mer personlig med pynt

Slik gjør du gravsteinen og gravplassen mer personlig.

Det finnes utrolig mange muligheter innen gravsteiner. Man starter gjerne med å velge hva slags steintype man ønsker, hvordan formen skal være og hva som skal graveres. Valgfriheten stopper ikke der. Du kan tegne din egen gravstein, eller spørre en av oss om hjelp. Alt kan lages på vårt verksted.

For å gjøre graven enda mer personlig har vi et bredt utvalgt av dekor, pynt og tilbehør. I tillegg kan vi hjelpe deg med å skreddersy utsmykkingen etter dine ønsker. Du må ikke velge fra det faste sortimentet vårt. Det viktigste er at deres gravstein blir akkurat slik dere ønsker den. La oss se på noen av mulighetene.

Pynt opp med gravert dekor 

Dette er den aller vanligste formen for pynt på gravsteiner. I tillegg til å gravere inn navn, datoer og minneord, kan man legge til symboler, illustrasjoner og lignende. Typiske motiver er fugler, hjerter, blomster, natur motiver, engler og kors, men ønsker du noe helt annet er mulighetene uendelige.

Les også: Dekor og inskripsjoner på gravstein  

Et godt tips er å velge dekor som harmonerer med den som har gått bort, eller noe vedkommende ville syntes var fint. Dersom du ikke finner noe slikt i sortimentet vårt, hjelper vi deg gjerne med et egenkomponert motiv. Alt kan tilpasses dine, eller avdødes ønsker. 

Gjør graven personlig med montert dekor

Når vi sier montert dekor tenker vi på pyntegjenstander som er festet til gravsteinen. Også her er fugler, dyr, hjerter og engler vanlige varianter, men du kan også velge noe helt annet. 

Montert dekor kan festes både på toppen av gravsteinen, eller på siden. Når det gjelder materialer har du også stor valgfrihet. Dekoren kan eksempelvis være i bronse, gull eller sølv. Den kan være forniklet, hvit eller kanskje i aluminium?

En gravlykt skjermer gravsteinen

Mange liker å pynte graven med levende lys, og da lønner det seg å bruke en lykt. Glasset skjermer nemlig gravsteinen fra flammen, slik at du unngår at sot og stearin trekker inn i steines porer. Ved bruk av åpne flammer kan det faktisk danne seg flekker som er vanskelige å få bort. I tillegg hindrer en lykt at flammen slukner hvis det begynner å regne.

Les også: Slik rengjør du gravsteinen  

Våre gravlykter kommer i en rekke forskjellige størrelser og utforminger, og er laget i aluminium, stål eller bronse. 

Bruk gjerne vaser og blomsterpotter ved graven

Mange planter direkte i jorda foran gravsteinen, men det er også mulig å bruke frittstående blomsterpotter. Da får man gjerne et mer ryddig bed, som er enklere å vedlikeholde. En kombinasjon av bed og potter kan ofte bli veldig fint. 

Hvis du liker å ha med deg en bukett med friske blomster, anbefaler vi deg dessuten å kjøpe en permanent gravvase. Det er et bedre alternativ enn den typiske stikkvasen man presser ned i jorda. De blir oftest montert på en bedplate eller på gravsteinen.

Våre vaser er dekket med plast på innsiden, for å holde på vannet like godt som de flyttbare vasene. På utsiden er de derimot mye penere og mer forseggjort. Stikkvasene går dessuten fort i stykker og er lette å glemme å ta med.

Bedrammer og bedplater til gravsteinen

Hvis du ikke vil bruke potter vil en bedramme eller en bedplate hjelper deg med på å holde gravstedet pent og ryddig. Det gjør jobben med å luke ugress enklere og reduserer spredning av nytt ugress. I tillegg får du en vakker innramming rundt plantene og gravsteinen.

Les også: Beplantning på gravstedet   

Det finnes flere alternativer, med ulike størrelser og utforminger på hullene man planter i. Eksempelvis selger vi bedplater med hjerteformet hull. En slik plate gjør det enkelt å plante et frodig og flott blomsterhjerte som holder på formen sin.

Personlig bilde eller motiv 

I løpet av de siste årene har etterspørselen etter fotografi eller bilde på gravsteinen økt. Et bilde på gravsteinen kan gjøre steinen mer personlig, og ved bruk av porselensbilder sikrer vi at motivet holder seg flott år etter år. Det går også an å få et sandblåst motiv direkte på gravsteinen.

Mange velger å bruke et bilde av den avdøde, men man kan også tenke annerledes. For eksempel kan man illustrere en hobby eller lidenskap den avdøde hadde.

Annen pynt til gravstedet

Våre montører pynter gjerne gravstedet for deg når steinen monteres. Hva med en liten engel, et hjerte med teksten "Savner deg" eller et gravlys med teksten "Alltid i mitt hjerte" ? Montøren vår kan tenne gravlyset slik at det lyser fint når du kommer for å se steinen for første gang. Pynt til gravstedet kan også bestilles utenom og sendes hjem til deg. 

Trenger du flere tips, eller har noe du lurer på? Ring oss på telefon 4000 2448 eller send oss en epost.  

Kontakt oss

Ta kontakt med oss dersom du lurer på noe i forbindelse med ditt kjøp, eller trenger veiledning.