Slik rengjør du gravsteinen

Når du har luket, plantet og pyntet på gravstedet til den eller dem du har mistet, ikke glem at gravsteinen også trenger litt oppmerksomhet.

Det er ikke bare tiden som gjør at gravsteinen har behov for vedlikehold. Fugleskitt, forurenset luft, mose og lav kan fort feste seg på steinen. Usikker på hvordan du best rengjør gravsteinen? Fortvil ikke, du kommer langt med såpe og vann.

Disse redskapene trenger du for rengjøring av gravstein

Det er slettes ikke mye som trengs, bare sørg for å ha disse verktøyene lett tilgjengelig:

• Oppvaskbørste eller skurekost 

• En klut eller svamp som ikke loer

• Lett såpevann eller klorvann på en sprayflaske 

Sitter skitten ekstra godt fast, kan du bruke litt klorvann og en skurekost. Husk bare å være forsiktig rundt skriften og eventuell dekor. Vi anbefaler at man vasker gravsteinen 2-3 ganger i året. En enkel huskeregel kan være å vaske gravsteinen på høsten og til våren.

Les også: Lover og regler om gravstedet 

Er det mye lav og mose på steinen, er det enklere å rengjøre gravsteinen etter dager med mye regn. Så hvis du har planer om å ta en vask, følg med på værmeldingen.

Les også: Blomster og planter til gravstedet hele året

Rengjøring av bronse 

Det er svært vanlig med dekor og annen pynt i bronse på gravsteiner. Her er det vanligvis ikke nødvendig med rengjøringsmiddel, kun vann og en myk klut er nok. 

Velg gjerne varianter der hele navnet eller ordene er sammensatt, slik at du slipper veldig mange bolter inn i gravsteinen.

Helpolerte gravsteiner er enklere å vedlikeholde

En gravstein som er helpolert med dyp, eller påsatt skrift krever mindre vedlikehold. Noen synes imidlertid at det er fint at det gror litt mose og lav på steinen, og da kan man velge en stein med grov eller flammebasert overflate.

Vask av gravstein.

Les også: Hvordan kan jeg pynte graven? 

Ikke bruk stålbørste 

Det kan være fristende å ty til stålbørster eller andre metallredskaper for å bli kvitt mose og lort, men det må du ikke gjøre. Metaller kan forårsake riper, og det kan oppstå rustdannelser. Dekoren og inskripsjonen er som regel fylt med lakk, og vi anbefaler at du ikke bruker en gjenstand hardere enn tre eller plast til å skrape vekk mose. 

Unngå stearin og sot

Rustvann, sot, og stearin kan sette seg i steinens porer, og det kan medføre til misfarging og nedbrytning av gravsteinen. For å unngå dette må kranser, fakler og lys plasseres eller monteres slik at de ikke kommer i direkte kontakt med steinen. 

Gravlys bør på sin side stå i en gravlykt. 

Les også: Planter og blomster til gravstedet for alle sesonger 

Når man har prøvd alt og ingenting fungerer

Noen ganger kan det være vanskelig å få en mosegrodd gravstein helt fin igjen. Da kan det ha skjedd at røttene til lav og mose har satt seg fast i steines porer. Ved slike tilfeller kan det hende at du trenger hjelp av vårt vedlikeholdsteam for å få rengjort steinen skikkelig. 

Det finnes utallige kjerringråd om hva som rengjør gravsteinen best - alt fra salmiakk og eddik til stekovnsrens. Vi har lang erfaring med vedlikehold av gravstein, og mener at du ikke skal gå så hardt til verks på egenhånd. Vårt vedlikeholdsteam utfører kjemisk rens og oppussing av steinen. 

Vi tar med oss gravsteinen for vask og tørk før vi kan påføre ny skrift, og eventuelt ny dekor og minneord. Gravsteinen vil bli så god som ny. Ta kontakt på telefon 4000 2448 eller send oss en epost dersom du trenger bistand.

Kontakt oss

Ta kontakt med oss dersom du lurer på noe i forbindelse med ditt kjøp, eller trenger veiledning.