Det er mye å tenke på når du skal velge gravstein. Uventede spørsmål, som hvilke regler som gjelder for størrelse på gravstein i området ditt, kan dukke opp, og da er det betryggende med noen tydelige svar. Vi har samlet våre beste tanker og litt praktisk informasjon for å hjelpe deg på veien.

Vedlikehold

Hvor ofte blir gravstedet besøkt? Hvis graven blir besøkt lite anbefaler vi at du velger en stein som krever lite vedlikehold. En gravstein som er helpolert vil ikke mose eller forurensning sette seg så lett på. Med en bedplate vil gravstedet se rent og pent ut hele året.

Er det et sted som skal besøkes ofte trenger du ikke tenke så mye på vedlikehold. Lett vask med en myk klut og litt mildt såpevann to ganger pr. år er nok til at gravsteinen holder seg fri for mose og forurensning.

Vi har vedlikeholdspakke for rengjøring av steinen.

Størrelse

Hvilken størrelse bør jeg velge?

Tenk litt på om det er flere navn som skal på steinen. Det vil gi et utgangspunkt med tanke på hvor høy eller bred den skal være.

Forskriften sier at gravminnet ikke skal være høyere enn 150 cm, bredere enn 85 cm og tykkere enn 60 cm, begrenset slik at største høyde x største bredde x største tykkelse ikke overstiger 0,2 m³ og vekten ikke overstiger 300 kg. (Dette gjelder ved kistegrav)

På graver mindre enn 2,4 x 1,2 m skal gravminne ikke være høyere enn 80 cm, bredere enn 75 cm og tykkere enn 60 cm, begrenset slik at største høyde x største bredde x største tykkelse ikke overstiger 0,1 m³ og vekten ikke overstiger 150 kg. (Dette gjelder i praksis for urnegrav).

Når det gjelder høyde og bredde er dette gjerne styrt av kirkelig fellesråd i den kommunen steinen skal stå. Vi kan hjelpe deg med å finne ut av hva som gjelder i ditt tilfelle.

Utforming

Når det kommer til utforming er mulighetene mange. Du kan lage eget design eller velge noe vi allerede har i sortimentet. Vi hjelper deg gjerne å tegne etter dine innspill og ideer. 

Vi har både tradisjonelle, klassiske og moderne former i vårt utvalg. De senere årene har produksjonsmetoder åpnet for flere uttrykk, former og utforminger, samt åpninger for både innebygde og fastmonterte lykter, bilder og sjablonger. Vårt råd er å tenke varighet og hva som vil passe til personen(e) som steinen representerer?

Steintype og farge

Vi forhandler anerkjente og solide steintyper av beste kvalitet i granitt, gneis og skifer som alle tåler det norske klimaet. Steinbransjen er internasjonal. Foruten de norske steinene som Larvikitt, Iddefjordgranitt, Oppdalskifer og Fauskemarmor, er alt fra indisk, dansk, kinesisk og svensk stein representert. Steinen behandles ulikt av våre steinhuggere, slik at den fremstår som polert, slipt, flammebrent, eller med naturlig overflate.

Det er fullt mulig å lage en fin gravstein av noe man selv finner i naturen. Ønsker man å benytte seg av stein fra fjellet er det viktig å snakke med grunneier dersom den ikke ligger på egen tomt.

De vanligste fargene i vårt sortiment er rød, rødbrun, blågrå, svart, hvit og grå.

Dekor og skrift

Utforming av tekst er med på å gi gravsteinen et personlig preg. En hilsen, et sitat, en strofe fra en sang, eller kanskje et dikt som betydde mye for den avdøde. 

Du velger selv skriftfarge og font. De vanligste fargene er hvit, svart, sølv eller 22karat bladgull. Du kan også gå for dypblåst eller påsatte bronsebokstaver/bronseplate. Det er også mulig å gravere inn avdødes signatur. Det er kun fantasien som setter grensene. Fortell oss hva du har sett for deg så hjelper vi deg og sender deg en skisse.

Gravsteinene kan gjøres så personlige eller tradisjonelle som du ønsker. Og det er lite som står i veien for å gjøre gravsteinen spesiell for deg og resten av familien. Vi har et stort utvalg, men hvis du ikke finner noe du liker kan vi tegne noe spesielt etter ønske fra deg. 

Alt fra et portrett av den avdøde, hund, utsikten fra feriestedet eller utkiksposten på fjellet, eller en hobby som betydde mye. Alt er mulig. Dekorer gjerne steinen med noe som var typisk for den avdøde. Her er det lov til å være både kjærlig og humoristisk, velg det som er riktig for deg.

Frakt og montering

Noen kirkegårder opererer med at jorden må sette seg opptil 6 måneder ved kistegrav. Det vil si at man ikke kan montere gravsteinen før utgangen av denne fristen. På urnegraver varierer det litt om man får lov til å sette steinen før, eller etter urnen er satt. 

Hos oss er alltid frakt og montering inkludert i prisen på steinen.