Høst og vinter ved gravstedet

Røsslyng (calluna) er nydelig å se på, samtidig som den tåler både kulde og frost godt.

Hva skal du plante på gravstedet nå som høsten er her og det snart er vinter? Vi har samlet et utvalg som trives i de kommende temperaturene.

Nå begynner de fleste sommerblomstene å miste piffen, og det er lurt å bytte dem ut med varianter som ikke krever like mye sol og varme. Flere planter blomstrer i høstmånedene, og du kan skape et blomstrende gravsted ved å være litt tidlig ute.

Les også: Selvvanningskasser for kirkegården  

Flerårig glede med stauder

Stauder er flerårige planter, som betyr at de kommer tilbake selv om frost eller tørke tar knekken på det som er over jorden. Heuchera (alunrot) er en flott staude som finnes i mange farger, og den passer fint i kombinasjon med eksempelvis lyng. 

Husk bare at den har størst sjanse for å overleve vinterkulden hvis du planter den i bakken fremfor i en potte.

Vakker heuchera som blir enda vakrere utover høsten
Vakre heuchera finnes i mange farger, og kan fint kombineres med andre planter og blomster.

Fargesterk høst med lyng

De vanligste lyngvariantene heter Erica og Calluna, og de er populære av ulike grunner. Calluna har den egenskapen at den er like vakker hele vinteren gjennom, mens Erica er av den fargesterke sorten. Disse er også perfekte som supplement til eventuelle eviggrønne planter du har brukt til å pynte gravstedet.

Calluna lyng i potte
Calluna lyng er en robust plante som takler den norske vinteren godt.
Erica lyng i potte
Sett litt farge på gravstedet med Erica lyng.

Friske frilandskrysantemum

Staudene og lyngen vi har nevnt over er et fint utgangspunkt for et pent beplantet gravsted. Hvis du ønsker litt mer farger, og kanskje et litt sterkere innslag av friske blomster, er frilandskrysantemum et godt alternativ. Disse tåler temperaturer ned til 2-3 grader C, og kan tørke lett ut mellom vanningene. 

Les også: Plant blomsterløk på høsten 

Vær imidlertid obs på at høstregnet kan drukne den, så den passer best på sensommeren. Frilandskrysantemum kan også overleve regnet, men det krever at du planter den i en potte med god drenering.

Lilla-rosa krysantemum
Frilandskrysantemum liker den norske høsten, men sørg for god drenering hvis det regner mye og ofte ved gravstedet.

Med litt planlegging er gravstedet nå klart for både høst og vinter. Forhør deg gjerne også med din lokale blomsterbutikk eller hagesenter for flere planter som er i sesong.

Kontakt oss

Ta kontakt med oss dersom du lurer på noe i forbindelse med ditt kjøp, eller trenger veiledning.